Se alla

Social politik och kommunens välfärd

Socialpolitiken ska främja människors jämlikhet i levnadsvillkor

Det liberala uppdraget är att förbättra varje individslivschanser genom att utjämna de förutsättningar som finns bortom den enskildes kontroll. Ingen människa ska vara fången i de villkor han eller hon föddes i.

Liberalerna i Upplands-Bro vill att socialpolitiken utgår från individen. Alla är olika och därmed lösningarna. Samhällets stöd ska ges till den som behöver det men det är viktigt att bygga stöd där individens eget ansvar är centralt.

Liberalerna vill:

  • Satsa på tidiga förebyggande insatser för barn- och unga för att hindra senare problem med psykisk ohälsa, kriminalitet m.m. Utöka ungdomsstödjare på fältet.
  • På kort sikt se till att ungdomar med knytning till kriminalitet tas bort från hemmiljön genom placering på annan ort.
  • Öka samverkan med skola, polis och bostadsföretag gällande barn och unga. Se över möjligheter att riva hinder med sekretesslagstiftning för att kunna föra dialog kring individer mellan parterna.
  • Satsa på utökad feriepraktik för ungdomar
  • Växla Ekonomiskt bistånd (tidigare kallat Socialbidrag) mot arbete och egenförsörjning
  • Utveckla och bredda dagverksamheten på hemmaplan för personer med funktionsnedsättning
  • Bygg nya LSS-boenden
  • Uppmärksamma våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld- och förtryck
  • Flyktingmottagande. Satsa på arbetslinjen då egen försörjning är kärnan till en lyckad integration och förutsättning för etablering på bostadsmarknaden. Inlärning av svenska språket är här också en nyckel.
  • Omdaning Bro. Socialkontoret ska aktivt bidra till att centrala Bro kan avföras från polisens lista över så kallade utsatta områden där kriminella har stor samhällspåverkan.
  • Socialkontoret ska se över möjligheterna till att genom digital utveckling förbättra servicen mot medborgarna och effektivisera verksamheten.

Prioriterade mål:

Psykisk ohälsa hos barn och unga ska förebyggas
Stöd i tidigt skede för barn och unga och att involvera nätverket i större andel av ärenden för att förebygga att problematik som kan leda till att psykisk ohälsa eskalerar. Ökad fokus på hälsa och hälsofrämjande arbete kring placerade barn.
Suicidpreventionsplan skapas kommunövergripande där Socialnämnden har specifika aktiviteter tydliggjorda. Särskilt fokus på förskola för att tidigt identifiera barn med riskbeteende.

Det tidiga och förebyggande arbetet med barn och unga ska utvecklas genom ökad samverkan
Samverkan med tydliga mål, god struktur och tät uppföljning mellan skola, socialtjänst och den unges vårdnadshavare ökar förutsättningarna för den unges trygghet i skolan. Samverkan med förskolor för att ge stöd och för att upptäcka riskbeteenden hos barn i förskoleåldern i syfte att snabbt kunna erbjuda stöd till deras föräldrar. Löpande samverkan med polis och gemensamma insatser vid orosanmälningar.

Ungdomskriminaliteten ska stävjas genom resoluta och tydliga åtgärder
Ökat fokus läggs på att, genom samverkan med olika aktörer, identifiera och intensifiera med ungdomar som målgrupp med extra fokus på 9-13 åringar i riskzon för kriminalitet. Insatser för ungdomar som finns i en destruktiv hemmiljö ska utökas i syfte att ungdomen ska ges förutsättningar att bryta sin kriminella livsstil.

Antal självförsörjande personer ska öka genom integrationsinsatser, arbetsmarknadsåtgärder och ökad kontroll
En växling ska ske från ekonomiskt bistånd till egenförsörjning där arbetslöshet är grundorsaken till ekonomiska problem. Arbetsmarknadsinsatser i samverkan med arbetsförmedling och lokalt näringsliv. Ökad kontroll av att biståndsmedel hamnar till de som verkligen har behov.

Socialnämnden ska verka för självständighet, integration och likabehandling.
För nyanlända har bostad, arbete och språkkunskaper stor betydelse för att minska
segregation och för att öka etableringen i samhället. Andra grupper som ska uppmärksammas är våldsutsatta, vars sociala situation påverkas på flera sätt. Både avseende boende, ekonomi och framtida planering för att känna trygghet. För att stävja utvecklingen av hedersproblematik krävs förebyggande arbete med attityd- och värderingsarbete.

I verksamheterna ska det finnas olika driftsformer och ökad Valfrihet
Valfrihet ökar den enskildes makt och delaktighet och därmed också engagemang och intresse. Socialnämnden ska verka för att andra utförare än kommunen ska få möjlighet att erbjuda insatser inom nämndens ansvarsområde.